Välkommen till Vintergatans Förskola
Om oss

Den 1 september 2022 startade förskolan Vintergatan upp sin verksamhet på Orionvägen 6 i Byskogen, Ås i Krokoms Kommun. Tidigare i samma lokaler har ett föräldrakooperativ verkat i inte mindre än 30 år. När de inte längre kunde driva det vidare i den formen, fick vi tillstånd av kommunen att driva en privat förskola här som ett viktigt komplement till kommunens egna större förskolor i området. Vi tycker det är jätteroligt att kunna erbjuda en liten förskola med en avdelning för 17 barn i åldrarna 1-5 år för de som det konceptet passar för. 

Vintergatan drivs i privat regi av huvudmannen Solens Strålar som även har förskolan Solstrålen i Alsen sedan 5 år tillbaka. Vi har samma regler och avgifter som Krokoms kommun. Föräldrar har inget ansvar i styrelse eller med några andra arbetsinsatser. Men vi bjuder gärna in till gemensamma aktiviteter för de som har sina barn här eftersom en mindre förskola kan bli mer familjär och har kortare beslutsvägar i kommunikationen. 

Eftersom Solstrålen i Alsen har samma rektor och samma ledning som Vintergatan kan vi samarbeta med kompetensutveckling för personalen, gemensam planering och utvecklingsdagar. Vi samarbetar även med andra privata förskolor och föräldrakooperativ i Krokoms kommun för att höja kvaliteten och säkerheten på en gemensam resa. Tillsammans blir vi bättre och starkare. 

Eftersom vår förskola ligger precis på kommungränsen till Östersunds kommun tar vi även emot barn som är skrivna i den kommunen. Men regler och avgifter är samma för alla utifrån det som finns att läsa på krokoms kommuns hemsida.

Vår kock lagar maten på plats från grunden med så mycket närproducerade och ekologiska råvaror som möjligt. Vi utgår från läroplanens mål och arbetssätt och har extra fokus på utevistelse i vårt fina närområde samt på musik och rytmik. 

I en barngrupp med 17 barn i blandade åldrar har vi tre stycken pedagoger på heltid i barngruppen bestående av förskollärare, barnskötare och musikpedagog. Samt en utbildad kock som lagar maten och en rektor som sköter ledningen tillsammans med huvudmannen. 

Mat, Uteliv, Musik & Barnkonventionen

Maten och råvarorna är en viktig del hos oss och vi tror att det påverkar såväl barn som personal att maten lagas på plats med dofter och smaker som väcker nyfikenhet på vad maten kommer ifrån och hur den blir till. 

Vårt fantastiska läge nära både stad och skog och sjö gör att vi gärna tar alla tillfällen att vistas ute och ta med oss läroplanen både ut på vår fina gård och i grönområden runtomkring.

Några av våra anställda på förskolan är musikpedagoger och musikproducenter. Därför har vi valt att ta tillvara på det i vår inriktning. Musik och rytmik är bra för alla barn och ger förutom glädje och livskvalitet, även andra verktyg till att hitta kommunikationen med omgivningen så väl som med mig själv. 

Och eftersom vår huvudmans andra yrke är att utbilda olika yrkesgrupper i barnkonventionen så har vi även fördjupat oss i den delen med hur vi arbetar i vardagen med barnkonventionen kopplad till läroplanens läromål. 

Välkommen på besök!

Det finns fortfarande plats för några barn till på Vintergatan. Och vi berättar gärna mer om vår verksamhet för er som är intresserade. Vill ni komma på ett eget besök för att se mer är ni välkomna att kontakta oss för att boka en tid helt utan krav. 

Vi är så glada att kunna visa våra fina lokaler för er på Orionvägen 6. 

Kontakt

Välkommen att kontakta oss, du når;

Förskolan Vintergatan på vintergatan@solensstralar.se tel, 070-522 24 23

Rektor Tina Schaffer på rektor@solensstralar.se tel, 073-024 91 63

Huvudman Karin Bondeson på karin@karinsolensstralar.se tel, 070-760 18 86


Ett svar till “Välkommen till Vintergatans Förskola”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *